Periferik yayma testi

Periferik yaymada neye bakılır?

Periferik kan yayması kırmızı kürelerin, beyaz kürelerin ve trombositlerin sayısını, boyutunu ve şeklini değerlendirmek için vazgeçilmezdir.

Periferik yayma testi neden istenir?

Özellikle farklı kan hastalıklarının tespitinde çok tercih ediliyor. Lösemi ve anemi gibi ciddi hastalıklar bu testle tespit edilebiliyor. Tanı dışında, hastanın tedaviye cevap vermesiyle alakalı bazı bilgiler de verebiliyor.

Periferik yaymada lenfoma belli olur mu?

Hastanın periferik yaymasında lenfomanın lösemik fazı görülmektedir. Lenfoma hücrelerinin bazıları olgun, bazıları çentikli lenfositler, bazıları ise prolenfosit görünümüdedir. Hastanın periferik yaymasında lenfomanın lösemik fazı görülmektedir.

Periferik yaymada trombosit nasıl sayılır?

Bu nedenle periferik yaymanın kan sayım tüplerinden alınan kanla değil, hastanın parmak ucundan alınan bir damla kan ile yapılması gerekir. Işık mikroskobu ile incelendiğinde 10 ve daha fazla trombositten oluşan kümeler görüldüğünde kabaca trombosit sayısının 100.000/ mm3'ün üzerinde olduğu kabul edilir (4).

Parmak ucu periferik yayma nedir?

Periferik Yayma(İnce Yayma)Yöntemi Alkolle temizlenip kurulanmış parmak ucu veya kulak memesi lanset ile delinir. Kan iki lam arasında çizgi şeklinde yayıldıktan sonra tek bir hareket ile yayılır ve oda ısısında kurutulur.

Periferik yayma boyama neden yapılır?

Periferik yayma, kan hastalıklarının tanısında kullanılan temel laboratuvar yöntemlerinden biridir. Kan hastalıklarının seyri sırasında oluĢabilecek kan hücrelerindeki morfolojik değiĢiklikleri tespit etmek amacıyla yapılır. Aynı zamanda enfeksiyon hastalıklarının tanısında da kullanılan bir yöntemdir.

Periferik yayma boyama nasıl yapılır?

Distile su mezüre konur. Üzerine her 1 cc. distile su için bir damla giemsa boyası ilave edilir ve her damlatmadan sonra bilek hareketleri ile karıştırılır. Yayma üzerine hazırlanan giemsa boyası dökülür ve 30 dk. sonra yıkanarak kurutulur, sedir yağı ile 100'lük objektifde inceleme yapılır.